Karafki i kieliszki czyli sztuka szkła na stole

 

Wytworne przyjęcie czy spotkanie przyjaciół tak samo wymaga wyjątkowej oprawy. Alkohol serwowany przy takiej okazji podany w kryształowych kieliszkach lub przelany do zabytkowej karafki nada biesiadzie niezapomnianego charakteru.

Do różnych alkoholi używamy różnego rodzaju kieliszków. Czy wiecie Państwo, że kształt, rodzaj i kolor kieliszka wpływa na doznania smakowe degustującego? Trunki podane w wytwornych kieliszkach smakują lepiej i uznajemy je za szlachetniejsze.

Kieliszki do szampana i win musujących swym kształtem flet lub kłos są wysokie, smukłe o wzdłużonej czaszy zwężającej się ku górze. Ich zdobienia przybierają nieograniczone formy.

Kieliszki do likieru czy nalewek są stosunkowo małe i mają smukła nóżkę. Najbardziej wytworne są kieliszki na wysokiej nóżce z niewielką czaszą, często ozdobione szlifem i barwione w masie.

Kieliszki do wina czerwonego są duże i szerokie, często wykonane z cienkiego przeźroczystego szkła lecz to te gastronomiczne, bardziej wytworne są kieliszki kryształowe ozdobione często szlifami i złoceniami.

Kieliszki do wina białego są wysokie, dość duże i smukłe. Czasza ma kształt tulipana z delikatnie rozchylonymi krawędziami.

Kieliszki do brandy lub koniaku są duże, niskie i szerokie w kształcie szerokiego tulipana na krótkiej nóżce.

Kieliszki do wódki przybierają rozmaite formy, od prostych bez nóżki na grubym dnie tylko do wódek białych po nieduże na krótkiej nóżce z prostą czaszą do wódek czystych i gatunkowych. Wytworne kieliszki do wódki mogą być ozdobione złoceniami i szlifem.

Kieliszki do wody są duże mogą być na niskiej lub nieco wyższej stopce, mogą być wykonane z dość grubego dekoracyjnego szkła, mnogość form i kolorów bez ograniczenia.

Oprócz doboru kieliszków do właściwego trunku trzeba pamiętać o odpowiednim ich ustawieniu na stole. Z tym problem może wystąpić tylko wtedy gdy chcemy podać kilka rodzajów alkoholi podczas spotkania lub jest to wytworny obiad czy kolacja. Lecz nie stresujmy się kieliszki możemy ustawić w linii prostej lub trójkącie w kolejności serwowania trunków. Zaczynając od kieliszka do wody poprzez szampan, wino czerwone, białe a kończąc na kieliszku do wódki lub likieru.

Wczytywanie...